Jiwa Kacau

Kisah Adik Angkat Dan Cemburu Buta.

Nama: Sweet

Jantina: Perempuan

Emm saya ada seorang adik angkat lelaki. Dulu dia layan saya baik je jaga hati saya tak pernah bagi saya terluka. Tapi semenjak dia ada adik angkat knape dia layan adik angkat lebih dari saya? Setiap hari saya tunggu dia chat saya tpi saya slalu dgar adik angkat dia cerita kat saya yang mereka selalu chat. Kenape dia buat camtu kat saya, saya tak pahamlah.

Adik angkat kakak angkat abang angkat semua nak angkat, apa yang bestnya?

Kalau nak dikira hubungan adik angkat kakak angkat ni sebenarnya kawan je. Tak lebih, tak kurang. Takde istilah cinta takde istilah sayang. Jadi kenapa perlu ada cemburu? Kalau betul dah jatuh hati kenapa still pakai istilah angkat ni semua?

Ni semua kes cemburu la ni. Kalau dia tu just adik angkat semata-mata kenapa perlu cemburu kalau dia ada hubungan lain. Sedangkan korang pun tak ada hubungan istimewa, kenapa nak berlagak macam pasangan suami isteri pulak?

Grow up and please be matang. Kalau diri sendiri tak boleh jadi matang jangan berangan nak ada hubungan yang serius.

Peace.

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Jun 23, 2015 | Posted by in Jiwa Kacau | 2 comments

Rakan Semua Dah Berpasangan, Aku?

Nama: Syaz

Jantina: Perempuan

Saya berumur 22thn dan sedang belajar degree thn ke-2. Sewaktu umur saya sekarang ini, saya dikelilingi oleh rakan2 yg telah mempunyai pasangan hidup. Namun, saya masih tidak mempunyai pasangan sampai sekarang. Situasi mcm ini mnyebabkan saya mempunyai keinginan utk mmpunyai pasangan hidup. Saya sedang meminati seorang laki yg sama kos blaja dgn saya. Kami sntiasa bermsj dan kadang2 berkongsi rahsia. Namun,laki itu prnh meluahkan pd saya yg dia minat prmpuan lain. Since that day, saya hanya redha dgn keputusannya dan sebaliknya mmberi sokongan pdnya. Tapi prmpuan yg dia minati trsebut dh mempunyai pasangan hidup sndiri dan laki trsebut sedar tp msih mengharap pd prmpuan trsebut. Walaupun begitu, hati sya msih minat pd laki itu sbb saya susah nk minat laki dgn btul2. Jd wajarkah saya menunggunya atau tidak? Dan perlukah saya mmpunyai pasangan hidup skarang disebabkan persekitaran sya yg dikelilingi oleh rakan2 yg tlh mmpunyai pasangan hidup ?

Apa yang Syaz tengah hadapi sekarang ni adalah perkara biasa yang ramai anak muda sedang lalui. Perasaan untuk tidak ketinggalan dan sentiasa berada dalam arus terkini menyebabkan kita rasa yang kita mesti lalui perkara yang sama untuk tak ketinggalan.

Nasihat saya, jangan terpedaya dengan keinginan dan perasaan sendiri terutamanya dalam hal berpasangan kerana perasaan cinta dan sayang mengambil masa. Tak semestinya kawan yang lain dah berpunya dan berpasangan kita pun perlu ikut sama. Lain orang lain caranya. Cuba bayangkan, disebabkan terikut dan termakan dengan keinginan dan nafsu untuk berpasangan, Syaz sendiri akhirnya dilukai semua gara-gara Syaz dan pasangan sebenarnya belum bersedia. Apakah berbaloi mempertaruhkan kasih dan sayang untuk sesuatu yang Syaz sendiri belum pasti dan yakin?

Bagi lelaki yang Syaz minat tu pula, tak perlulah terlalu berharap dan terlalu mendesak. Dia sendiri dah boleh paham yang dirinya kini sedang bertepuk sebelah tangan dan hanya masa yang akan menentukan sama ada Syaz boleh mengisi kekosongan yang ada pada dirinya sekarang.

Melihat pada situasi sekarang, saya rasa ada baiknya Syaz masih kekal dan tidak termakan dengan desakan dan keinginan untuk berpasangan. Masanya akan tiba kelak. Jadi apa yang Syaz perlu lakukan sekarang ialah sabar dan teruskan bersabar. InsyaAllah masanya akan tiba.

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Jun 21, 2015 | Posted by in Jiwa Kacau | 0 comments

Cinta Wechat Di Zaman Persekolahan.

Nama: Sari

Jantina: Perempuan

Assalamualaikum doktor cinta, saya nak berkongsi sedikit masalah nie. saya pun tak pasti laa tapi yg pasti saya betul-2 sakit sangat hati dan tak tau nak buat apa dah .

macam nie ceritanya ~

2 bulan yg lepas, saya main bola kat dalam futsal, kat dalam futsal tu ada budak-2 lelaki yg main tapi saya tak heran apa pun sebab saya main kat tepi dgn kawan-2 cousin saya yg kebanyakannya form 1 ke bawah ~ time tu saya main baling-2 bola lepasi pagar futsal, cousin dgn kawan dia dalam futsal dan saya pulak kat luar . saya nie seorang yg tak peka, kalau ada orang yg pandang saya, saya langsung tak perasan dan langsung tak heran nak pandang sekeliling ~ kisah apa dgn dorang . sampai laa cousin saya tu cakap “kak sari, budak tu tengok jea kak sari main bola” saya balas “huh ? siapa ? lantak dia laa” saya buat dunno then sambung main bola tapi saya pandang jugak budak yg dia cakap tu ~ budak lelaki tu antara yg paling putih antara kawan-2 dia yg lain, dia pendek sedikit dari saya dan mungkin seorang yg pemalu . hari demi hari berlalu dan macam biasa, cousin asyik beritahu yg dia asyik tengok-2 saya jea .

Saya sebenarnya langsung tak ambil kisah pasal lelaki nie . memandangkan cousin asyik mention dia jea, saya cabar dia supaya tanya nama budak lelaki tu . malam sehari lepas tu kitorang pegi kedai dan nampak dia kat kedai . apa lagi cousin pun pegi la kat dia dan tanya nama dia, tapi dia lari dan mengelak jea . so kitorang give up . untuk pengetahuan anda, saya masa tu takde apa-2 perasaan pun lagi kat dia, saya cabar cousin tanya nama dia pun sebab saya ingat nak sakat dia sebab dia tu kan pemalu ? esok punya esok punya hari, kitorang masih cuba untuk cari apa nama dia sampai laa dia pakai jersi yg ada tulis nama dia . actually, saya pun tak tau macam mana saya boleh suka kat dia .

Tapi makin saya nak sakat dia makin saya perasan perasaan saya kat dia . saya suruh kawan lelaki saya minta number kat dia, kawan saya cakap “wei alip taknak bagi, dia cakap “dia minta number ke ? takpayah laa bagi” camtu, tapi alip tu baik tau, cuma pemalu jea” saya tak kisah apa pun . yg pasti saya hari-2 kacau dia kalau dia lalu depan rumah, saya akan cakap “alip, wo ai ni” “alip, saya peminat number 1500936 awak” dan blablabla . mungkinkah dia akan fikir yg saya nie gedik ? aduii . saya nie dah macam terhegeh-2 kat dia jea ? entah laa .

And sabtu minggu lepas dia ada add wechat saya, saya pun taktahu yg tu adalah dia so saya accept laa . pastu kitorang ada laa chat tapi dia tak banyak type apa, paling banyak reply pun emoji jea . pastu bila saya hantar chat apa, dia dah taknak reply . taktau kenapa padahal dia selalu online . sampai laa saya taktahan then saya chat dia “reply laa even 2-3 kali pun jadi, lepas nie saya tak kacau awak dah kalau awak nak” tapi dia masih tak reply apa-2 . even saya suruh kawan-2 saya add dia dan nak tengok kalau dia reply atau tak chat kawan saya tu . tapi takpun .

Adakah dia nie jenis yg tak suka chat dgn perempuan ? entah laa . dia macam malu kalau dgn perempuan . saya cuba untuk menjauhkan diri dari dia tapi hampa, saya rindu nak tengok dia . cousin saya cakap dia ada nampak alip kat sekolah dan dia pun panggil laa alip, alip senyum jea . untuk pengetahuan doktor, saya selalu tertangkap dia tengah tengok saya .

Tetapi kekadang saya fikir mungkin dia minat kat cousin saya kot . entah laa . dia form 4 sama macam saya tapi dia masih sekolah meanwhile saya dah tak sekolah sebab ada masalah kewangan so saya bekerja . and, badan saya nie jenis berisi . tinggi berisi . doktor rasa kenapa dan macam mana ? saya nak buat apa sekarang ? and thanks sebab dengar masalah saya ūüôā

Salam.

Fikiran orang muda remaja adalah sangat sukar untuk difahami. Terutamanya jika orang muda yang dimaksudkan tu belum matang dan masih mentah dan tidak pandai membuat keputusan dan menilai baik buruk.

Apa yang saya nak cakap di sini, Sari dan lelaki yang Sari taruh harapan tu sebenarnya masih mentah dan tidak kenal dan mengerti erti sebenar cinta dan kasih sayang. Cinta dan sayang tidak akan lahir hanya dengan bertanya khabar, mengetahui nama dan meminta nombor telefon. Ia juga takkan datang hanya dengan saling berhubung melalui sms mahupun wechat dan whatsapp.

Ternyata apa yang Sari sedang hadapi sekarang ialah proses pendewasaan dan proses mengenali emosi sendiri. Jarang  apa yang sedang dihadapi oleh orang muda seusia dengan Sari untuk mengalami dan memahami cinta. Bukannya saya menolak cinta diusia muda tetapi hakikatnya cinta diusia muda bukanlah semudah yang disangka untuk difahami dan dialami. Sukar. Teramatlah sukar. Sedangkan perkahwinan muda pasangan berumur 25 tahun pun sering menghadapi masalah dan majoritinya berakhir dengan penceraian, apalah sangat cinta wechat pada zaman persekolahan?

Nasihat saya, fokus dan tumpukan perhatian sepenuhnya pada hidup Sari sendiri. Cuba sehabis baik untuk cari peluang sambung semula pengajian dan tumpukan lebih banyak masa Sari untuk masa depan dan keluarga Sari sendiri. Jangan biarkan rupa paras, faktor kewangan dan perasaan mengawal diri kita ke arah yang salah.

Gunakan apa yang ada sekarang untuk menjadi remaja yang lebih baik dan setanding dengan remaja cemerlang yang lain diluar sana. Jika benar apa yang dialami sebelum ini ialah cinta, ia sendiri akan cari Sari untuk ke peringkat seterusnya. Apa yang Sari perlu lakukan sekarang hanyalah move on dan teruskan kehidupan. Mudah.

All the best dari kami di Doktor Cinta!

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Apr 17, 2015 | Posted by in Jiwa Kacau | 0 comments

Kalau Perasaan Sayang Dah Hilang?

Nama: AD

Jantina: Perempuan

Salam. Saya baru je putus cinta, adalah dalam dekat 2 bulan. Sy bercinta dgn ex bf sy setahun 2 bulan. Mula2 percintaan tu semuanya indah, dia betul sayang sy dan sy pon syg dia, dia selalu ingat saya. Tapi lepas 3, 4 bulan kami kapel dia mula berubah sejak dia sambung degree. Awal bulan Jun hari tu dia bagitahu apa yang sebenarnya yang dia rasa terhadap sy. Dia boleh ckp yang perasaan dia dekat sy kurang, tak mcm mula2 dlu. Sy tny dia, apa slh saya? Dia ckp sy takde slh apa2. Mmg sy akui sy seorg yg sgt sabar dgn dia, apa pun dia buat yg boleh buat sy sedih, sy tahan hingga kesudah. Lepas je dia ckp mcm tu saya ambil keputusan untuk putus je. Buat apa kalau kita kapel dgn org yg tak syg kita 100% kan?

Tapi sejak putus sy selalu¬†teringat dekat dia, sy sedih, y syg dia sgt2, mpi skrg sy masih¬†syg kan dia. Walau apa pun jadi, sy tak pernah bencikan dia. Saya tahu¬†yang dia tak da org lain. Dia pun bagitahu sy, dia tak ada perasaan¬†pada mana2 pompuan, dia cuma nak life dia je. Tolong lah sy mcm mana¬†sy nak lupakan dia ūüôĀ

Salam.

Konsep lupakan yang lama dan move on tu memang dah betul. Cuma, dalam hal ni, keputusan sebenarnya tak boleh dibuat dengan terburu-buru. Benda yang kita plan untuk seumur hidup kita perlu kaji dan tilik betul-betul. Tak logik nak pertaruhkan masa depan akan datang yang bertahun lamanya hanya dengan keputusan yang baru difikirkan dalam sehari dua.

Nasihat saya mudah, amik masa untuk fikir sedalam-dalamnya mengenai hal ini. Nak teruskan semula hubungan ni kami tak rasa berisiko sangat, bf awak tu pun bukannya curang ke tipu ke ape ke, cuma dia rasa sayang tu dah kurang dan kami pasti benda ni boleh diselesaikan dengan masa dan adanya perubahan dalam perhubungan korang sedikit sebanyak nanti. Perubahan perasaan dalam percintaan tu normal, cuma macamana kita handle dan kawal perubahan ni la yang akan bawak impak terhadap perhubungan kita tu.

Amik masa untuk fikirkan sebaik mungkin dan buat keputusan yang terbaik. Jangan terburu-buru. Masalah masih kecil, jangan sampai bf awak tu pun dah move on barulah awak buat keputusan. Kalau melepas lagilah teruknya meroyannya nanti kang.

Ingat, jangan tunggu nasi jadi bubur ok!

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Jan 29, 2015 | Posted by in Jiwa Kacau | 0 comments

Saya Suka Dia, Dia Sukakan Saya Tak?

Nama: Jiwa Kacau

Jantina: Perempuan

Saya mempunyai masalah percintaan. Saya menyukai seorang lelaki tetapi lelaki itu mungkin tidak menyukai saya. Adakah saya perlu mendiamkan diri atau menunggu respon lelaki itu? Walaupun saya tidak meluahkan perasaan saya, namun saya sering menunjukkan reaksi yang saya menyukainya dan saya yakin si dia juga perasan. Saya juga bingung kadang kala si dia memberi respon yang baik, adakah dia menyukai saya? Tapi kadang kala sebaliknya pula. Bagaimana saya ingin tahu seseorang lelaki itu menyukai saya? Saya harap doktor cinta dapat membantu saya..!!! ūüôĀ

Salam.

Suka atau tak tu benda yang susah kita nak tahu. Lagi tak tahu bila kita tak tanya or hanya berdiam diri dan hidup dengan penyesalan seumur hidup.

Manusia ni ada sifat sendiri. Kita mungkin suka aiskrim magnum, tapi tak mungkin kawan-kawan kita pun akan sukakan aiskarim tu. Bagi saya, suka, minat, sayang, cinta adalah universal, bukannya tetap dan berbeza bagi setipa manusia. Cuma tugasnya kita adalah untuk mencari insan yang mempunyai rasa suka yang sama dan akhirnya dipertemukan sebagai suami isteri.

Kes adik ni tak payah peningkan kepala. Pegi tanya terus. Adalah lebih baik kita hadapi kebenaran walaupun sakit daripada kita hidup dengan kehidupan kita yang selebihnya ni dengan penyesalan sebab tak berani bertanya dan hadapi realiti. Cukuplah dengan hint dan menunggu. Beranikan diri dan terus tanya.

Kalau tanya pun tak berani, nanti nak kahwin camana nak berani?

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Jan 27, 2015 | Posted by in Jiwa Kacau | 1 comment