Teman Lelaki Serabut Tak Keruan Sepanjang Masa. Tindakan Saya?

Perkongsian ini telah dibaca: 1089165 kali
21

Nama: Aini

Jantina: Perempuan

Assalamualaikum. Saya ada masalah dlm percintaan. Sebelum ni kami baik2 je. Tapi sejak dua menjak dia dingin dgn saya dan tak contact saya. Then saya luah apa yg saya rasa kat dia bila dia buat mcm tu. Dia cakap sepanjang dia tak contact saya, dia nak tengok berapa kali saya boleh tegur dia sbb sebelum ni dia je yg tegur saya dulu. Lepas tu, saya ubah diri saya biar ada jgk part saya yg tegur. Tapi bila saya tegur dulu, dia mcm layan tak layan je saya.

At last, saya buat diam. And dia tak cari saya. For the second time, saya luah balik. Tapi ada je alasan dia sampai dia cakap maybe family saya tak boleh terima dia. Tapi saya dah cakap family saya okay je. Kawan saya tanya dia kenapa dia mcm tu tapi dia cakap dia tengah serabut. Seminggu tak contact. Saya text cakap rindu and tanya dia saya ni siapa utk dia. Saya call. Dia tak jawab. Then saya anggap kami dah takde apa2 hubungan. Seminggu lepas tu, dia whatsapp saya. Dia cakap dia rindu. Saya read je. Then dia hantar whatsapp banyak2. Dia cakap dia serabut. Tapi tak tahu serabut dgn apa. Dia tak contact saya sebab dia takut dia termarah saya. Dia cakap dia tak paksa saya layan dia. Dia cakap dia dah berhenti merokok sbb saya.

Last dia wish night and love you.Then saya reply. Tapi saya marah. Dia read je. Hm. Saya harap dia pujuk tapi tak pun. So sekarang apa saya nak buat? Perlu ke saya tegur dia sdgkan saya tengah marah dgn dia. Atau saya perlu terus diam sampai dia datang pujuk saya? Tu pun kalau dia datang pujuk -,- Fyi, kami kenal sejak 6 tahun dan berkawan. And bercinta sejak form 3. Tolong saya. Saya tak tahu nak buat apa sekarang. Thankyou.

Salam.

Lelaki ni macam-macam ragam. Sama juga macam perempuan, lelaki pun ada masalah sendiri yang kadangnya tidak masuk akal dan sukar difahami. Masalah peribadi dan juga boleh dikatakn masalah hormon untuk sesetengah pakar. Kehidupan seseorang boleh dipengaruhi dan berubah walaupun sedikit dengan adanya masalah ni.

Dalam hal awak ni, saya boleh katakan ada mungkinnya lelaki pilihan awak tu sendiri sedang melalui masa yang sukar dan ada juga terdapat kemungkinan yang dia sedang bermain cinta di belakang awak sendiri. Hal ini kita sendiri tak boleh dapatkan kepastian dengan hanya membuat andaian dan tanpa sebarang penyelidikan yang lebih mendalam.

Cara terbaik sekarang bagi kami adalah bagi masa dan bagi perhatian yang dia selayaknya dapat. Jika betul dia sedang lalui masa yang sukar, awak boleh menjadi kekuatan dan jika benar dia bermain cinta belakang awak, bersikap jujur dan setia bukanlah satu kesalahan.

Nasihat kami, berterus terang tentang apa yang awak akan cuba buat untuk hadapi situasi ni dan bagi satu garis masa bagi menyelesaikan semua kemelut ni. Sekurang-kurangnya awak dah bagi kelonggaran dan menunjukkan sikap tegas dan ambil berat awak. Dalam masa tu awak perlulah bersabar dengan sikapnya yang mungkin turun naik dan tak tentu dan bila masanya dah tamat, masa tulah awak buat keputusan sama ada awak boleh teruskan lagi ataupun berputus asa setakat ini sahaja. Masa pengenalan bertahun lamanya tak menjamin kebahagiaan, ingat tu!

Serabut dan jiwa kacau ni penawarnya selalu masa dan kasih sayang. Bagi keduanya InsyaAllah dipermudah.

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Feb 21, 2015 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Add Your Comment

Your email address will not be published.