Merajuk Dan Cemburu Tak Kena Tempat

Nama: Zaza

Jantina: Perempuan

Saya suda bercinta selama 2 tahun. Di awal perhubungan, saya jenis yg suka merajuk dan selalu minta putus. Org kata itu normal bagi seorang perempuan. Kekasih sy selalu bersabar dan selalu memujuk saya. Pernah suatu hari, saya membuka FB kekasih sy dan terlihat ada mesej dari seorang rakan kerjanya. Cantik perempuan tu. Katanya, ‘kenapa sy tak bole add, kenapa saya bole follow saja, sy mau berkawan seja pun’. Terus perasaan cemburu buta saya menular sejak dari hari itu. Saya sudah hilang rasa percaya dengan dia, saya menjadi semakin cemburu.

Kini, bila dia dapat tau sy cemburu buta, dia selalu minta putus dengan saya, dan selalu memaki saya. Dia sudah tidak penyabar seperti dulu. Sekarang, saya hanya mendiamkan diri, kerana baru2 ini dia minta putus disebabkan saya cemburu melihat gambar yg dia share di FB bersama perempuan itu kerana mereka berdua terpilih menjadi model universiti swasta iaitu ditempat kerja mereka sendiri. Byk gambar mereka berdua utk promote universiti baru itu. Modelnya mereka berdua. Dia share tanpa memberitahu saya terlebih dahulu. Bila saya ternampak, saya marah dia, dan dia marah sy balik sbb katanya itu cuma gambar kerja. Padahal dia sudah tau yg sy akan cemburu sekiranya melihat gambar itu. Sy sudah tidak menjawab telefonnya dan smsnya. Tolong sy, sy seperti sudah hilang arah.

Terima kasih.

Salam.

Memang betul bila orang cakap yang merajuk dan meminta perhatian dikala bercinta tu sebenarnya manis. Tapi kalau terlebih pun tak boleh jugak. Manis kalau dah terlampau boleh jadi diabetes, masalah! Samala konsepnya kat sini.

Apa yang saya nampak ialah awak punya sikap rajuk dan cemburu  dah memakan diri. Ada had yang perlu kita teliti dan fahami sebelum gunakan kaedah macam ni. Bukan semua pasangan boleh tahan merajuk yang berpanjangan dan kami juga pasti majoriti lelaki tak suka sikap cemburu buta. Apatah lagi sikap cemburu tu tak berasas dan tiada langsung menghala ke arah curang.

Pasangan awak tu bagi saya dah tawar hati atau lebih tepat dah meluat dengan perangai awak. Satu cara yang boleh saya cadangkan ialah supaya awak berubah. Masalah sekarang ni bukan pasangan awak tu, tetapi awak sendiri. Cuba untuk berubah dan cuba yakinkan pasangan awak tu yang awak akan berubah demi dia dan cuba tak lagi bersikap cemburu buta dan merajuk 24 jam macam sebelum ni.

Oh and satu lagi, time bercinta ni better jagang kongkong sangat pasangan awak tu. Kalau stakat share kat Facebook yang melibatkan perempuan lain pun kena mintak approval dulu, alamatnya susahlah cik adik oi.

Ingat…merajuk boleh, cemburu boleh, tapi biar berpada-pada ok!

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Feb 12, 2015 | Posted by in Percintaan | 1 comment

Kalau Perasaan Sayang Dah Hilang?

Nama: AD

Jantina: Perempuan

Salam. Saya baru je putus cinta, adalah dalam dekat 2 bulan. Sy bercinta dgn ex bf sy setahun 2 bulan. Mula2 percintaan tu semuanya indah, dia betul sayang sy dan sy pon syg dia, dia selalu ingat saya. Tapi lepas 3, 4 bulan kami kapel dia mula berubah sejak dia sambung degree. Awal bulan Jun hari tu dia bagitahu apa yang sebenarnya yang dia rasa terhadap sy. Dia boleh ckp yang perasaan dia dekat sy kurang, tak mcm mula2 dlu. Sy tny dia, apa slh saya? Dia ckp sy takde slh apa2. Mmg sy akui sy seorg yg sgt sabar dgn dia, apa pun dia buat yg boleh buat sy sedih, sy tahan hingga kesudah. Lepas je dia ckp mcm tu saya ambil keputusan untuk putus je. Buat apa kalau kita kapel dgn org yg tak syg kita 100% kan?

Tapi sejak putus sy selalu teringat dekat dia, sy sedih, y syg dia sgt2, mpi skrg sy masih syg kan dia. Walau apa pun jadi, sy tak pernah bencikan dia. Saya tahu yang dia tak da org lain. Dia pun bagitahu sy, dia tak ada perasaan pada mana2 pompuan, dia cuma nak life dia je. Tolong lah sy mcm mana sy nak lupakan dia 🙁

Salam.

Konsep lupakan yang lama dan move on tu memang dah betul. Cuma, dalam hal ni, keputusan sebenarnya tak boleh dibuat dengan terburu-buru. Benda yang kita plan untuk seumur hidup kita perlu kaji dan tilik betul-betul. Tak logik nak pertaruhkan masa depan akan datang yang bertahun lamanya hanya dengan keputusan yang baru difikirkan dalam sehari dua.

Nasihat saya mudah, amik masa untuk fikir sedalam-dalamnya mengenai hal ini. Nak teruskan semula hubungan ni kami tak rasa berisiko sangat, bf awak tu pun bukannya curang ke tipu ke ape ke, cuma dia rasa sayang tu dah kurang dan kami pasti benda ni boleh diselesaikan dengan masa dan adanya perubahan dalam perhubungan korang sedikit sebanyak nanti. Perubahan perasaan dalam percintaan tu normal, cuma macamana kita handle dan kawal perubahan ni la yang akan bawak impak terhadap perhubungan kita tu.

Amik masa untuk fikirkan sebaik mungkin dan buat keputusan yang terbaik. Jangan terburu-buru. Masalah masih kecil, jangan sampai bf awak tu pun dah move on barulah awak buat keputusan. Kalau melepas lagilah teruknya meroyannya nanti kang.

Ingat, jangan tunggu nasi jadi bubur ok!

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Jan 29, 2015 | Posted by in Jiwa Kacau | 0 comments