Kisah Adik Angkat Dan Cemburu Buta.

Nama: Sweet

Jantina: Perempuan

Emm saya ada seorang adik angkat lelaki. Dulu dia layan saya baik je jaga hati saya tak pernah bagi saya terluka. Tapi semenjak dia ada adik angkat knape dia layan adik angkat lebih dari saya? Setiap hari saya tunggu dia chat saya tpi saya slalu dgar adik angkat dia cerita kat saya yang mereka selalu chat. Kenape dia buat camtu kat saya, saya tak pahamlah.

Adik angkat kakak angkat abang angkat semua nak angkat, apa yang bestnya?

Kalau nak dikira hubungan adik angkat kakak angkat ni sebenarnya kawan je. Tak lebih, tak kurang. Takde istilah cinta takde istilah sayang. Jadi kenapa perlu ada cemburu? Kalau betul dah jatuh hati kenapa still pakai istilah angkat ni semua?

Ni semua kes cemburu la ni. Kalau dia tu just adik angkat semata-mata kenapa perlu cemburu kalau dia ada hubungan lain. Sedangkan korang pun tak ada hubungan istimewa, kenapa nak berlagak macam pasangan suami isteri pulak?

Grow up and please be matang. Kalau diri sendiri tak boleh jadi matang jangan berangan nak ada hubungan yang serius.

Peace.

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Jun 23, 2015 | Posted by in Jiwa Kacau | 2 comments

Merajuk Dan Cemburu Tak Kena Tempat

Nama: Zaza

Jantina: Perempuan

Saya suda bercinta selama 2 tahun. Di awal perhubungan, saya jenis yg suka merajuk dan selalu minta putus. Org kata itu normal bagi seorang perempuan. Kekasih sy selalu bersabar dan selalu memujuk saya. Pernah suatu hari, saya membuka FB kekasih sy dan terlihat ada mesej dari seorang rakan kerjanya. Cantik perempuan tu. Katanya, ‘kenapa sy tak bole add, kenapa saya bole follow saja, sy mau berkawan seja pun’. Terus perasaan cemburu buta saya menular sejak dari hari itu. Saya sudah hilang rasa percaya dengan dia, saya menjadi semakin cemburu.

Kini, bila dia dapat tau sy cemburu buta, dia selalu minta putus dengan saya, dan selalu memaki saya. Dia sudah tidak penyabar seperti dulu. Sekarang, saya hanya mendiamkan diri, kerana baru2 ini dia minta putus disebabkan saya cemburu melihat gambar yg dia share di FB bersama perempuan itu kerana mereka berdua terpilih menjadi model universiti swasta iaitu ditempat kerja mereka sendiri. Byk gambar mereka berdua utk promote universiti baru itu. Modelnya mereka berdua. Dia share tanpa memberitahu saya terlebih dahulu. Bila saya ternampak, saya marah dia, dan dia marah sy balik sbb katanya itu cuma gambar kerja. Padahal dia sudah tau yg sy akan cemburu sekiranya melihat gambar itu. Sy sudah tidak menjawab telefonnya dan smsnya. Tolong sy, sy seperti sudah hilang arah.

Terima kasih.

Salam.

Memang betul bila orang cakap yang merajuk dan meminta perhatian dikala bercinta tu sebenarnya manis. Tapi kalau terlebih pun tak boleh jugak. Manis kalau dah terlampau boleh jadi diabetes, masalah! Samala konsepnya kat sini.

Apa yang saya nampak ialah awak punya sikap rajuk dan cemburu  dah memakan diri. Ada had yang perlu kita teliti dan fahami sebelum gunakan kaedah macam ni. Bukan semua pasangan boleh tahan merajuk yang berpanjangan dan kami juga pasti majoriti lelaki tak suka sikap cemburu buta. Apatah lagi sikap cemburu tu tak berasas dan tiada langsung menghala ke arah curang.

Pasangan awak tu bagi saya dah tawar hati atau lebih tepat dah meluat dengan perangai awak. Satu cara yang boleh saya cadangkan ialah supaya awak berubah. Masalah sekarang ni bukan pasangan awak tu, tetapi awak sendiri. Cuba untuk berubah dan cuba yakinkan pasangan awak tu yang awak akan berubah demi dia dan cuba tak lagi bersikap cemburu buta dan merajuk 24 jam macam sebelum ni.

Oh and satu lagi, time bercinta ni better jagang kongkong sangat pasangan awak tu. Kalau stakat share kat Facebook yang melibatkan perempuan lain pun kena mintak approval dulu, alamatnya susahlah cik adik oi.

Ingat…merajuk boleh, cemburu boleh, tapi biar berpada-pada ok!

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Feb 12, 2015 | Posted by in Percintaan | 1 comment