Cinta Jarak Jauh, Adakah Aku Bertepuk Sebelah Tangan?

Nama: Esmail

Jantina: Lelaki

Salam.

Cerita saya bermula 7 tahun yg dulu..dia client ex majikan saya..saya org yg sering brurusan dgn nya dlm hal2 kerja. 5 tahun kemudian saya nekad utk berdikari sendiri & dialah client yg pertama ikut jd client saya..lama kelamaan kami semakin mesra mcm kawan2..x pernah saya hickup dlm urusan projek & selalu memuaskan hati dia sebagai client saya.

Peribadi saya ni pulak kaki perempuan, suka memasak & suka ke gym. semua brkaitan saya dia tahu trutama bab kaki perempuan.. Lama kelamaan saya mula rasakan sesuatu yg pelik..setiap kali dia call dia msg dia komen or like status fb saya terutama pic2 masakan & pic2 saya workout d gym saya teramat amat happy. Kelmarin 14hb 04 2015, saya pos la kat FB “Kenapalah Tuhan ciptakan Sarawak & Semenanjung dpisahkan oleh Laut Cina Selatan, kan best kalau bersempadan hari2 aku boleh ke KL” ..x sampai 1 minit dia komen “Aaah kan best i pun boleh ke Miri Sarawak” ..Saya pun cepat2 lah reply “I pun boleh turun KL hari2”..x sampai je seminit saya lihat komen dia dah hilang & saya cek kat friend list “This account has been deactivated”

Sekarang apa harus saya buat?? Perlukah saya hantar msg brtanya atau buat2 tak tahu apa yg berlaku..26 april nanti birthday dia. Saya plan nak buat kek coklat utk dia dan pos ke KL..perlu kah saya lakukan itu..

Banyak hint2 yg lain saya pos di FB sebelum ini termasuk 2016 akan dtg saya akan pindah KL & tukar kerjaya saya, dari logistic ke fitness industry. dia tahu hal tersebut saya pernah beritahu dia yg saya dah jemu dlm kerjaya yg sekarang & ingin bertukar ke kerjaya yg saya minat fitness & masakan d KL..Dan kerjaya saya sekarang ini x menjanjikan kpuasan pada saya malah pernah ditipu biz partner shingga saya hampir2 fobia & trauma..Harap doctor cinta dpt membantu saya memberi pandangan..adakah saya ini sudah dlamun cinta, adakah saya bertepuk sebelah tangan,atau saya hanya termakan budi sebab dia boleh je pilih syarikat agent yg lain lebih kukuh brbanding saya. saya benar2 keliru dan yg saya tahu smenjak mula mesra dgn dia saya byk berubah & bkn lagi kaki perempuan..samada dia tahu perubahan saya atau tidak itu saya tidak pasti.

Salam.

Perubahan ke arah yang lebih baik adalah apa yang setiap manusia cari dalam hidup mereka. Walau semana jahat dan semana baik pun seseorang, hakikatnya mereka akan tetap mencari perkara yang lebih baik. Jahat ke arah baik, dan baik ke arah yang lebih baik.

Dari apa yang saya faham, si dia yang Esmail sendiri minat dan menaruh harapan sebenarnya membawa diri Esmail sendiri ke arah kebaikan. Inilah yang dicari di dalam sesuatu perhubungan sebenarnya. Apa yang terjadi antara Esmail dan si dia kemungkinan adalah kerana cinta dan juga mungkin kerana kebetulan yang tak disangka semata-mata. Sukar untuk membuat andaian dan sangkaan tanpa sebarang bukti dan balasan yang nyata. Penggunaan hint dan tanda adalah betul untuk mendapatkan balasan, tapi perlu diingatkan yang jawapan yang diperolehi tidak semestinya betul dan sah. Ada kalanya kita mudah tersalah anggap atau dalam erti kata lain, syok sendiri.

Nasihat saya, teruskan niat murni Esmail untuk cuba buat yang terbaik untuk membahagiakan si dia. Tak salah dan tak ada peraturan yang menghalang seseorang untuk membuat kebaikan. Tapi, nasihat saya, sebelum melangkah lebih jauh, ada baiknya luahkan perasaan di hati Esmail dan minta jawapan yang pasti daripada si dia sendiri. Cukuplah dengan semua hint dan tanda dan kebaikan yang selama ini Esmail dah tunjukkan. Cuba berhubung dengannya dan luahkan segalanya. Jarak dan lokasi bukan masalah. Masalah macam ni hanya timbul apabila diri kita memikirkannya sebagai masalah, sedangkan cinta yang sebenar-benar cinta boleh mengatasi segalanya.

Luahkan perasaan, minta jawapan yang pasti dan jangan gunakan alasan untuk menidakkan segala yang terbuku di hati. Gunakan bakat dan kurniaan tuhan seperti memasak itu untuk memikat dan memenangi hati si dia. Perempuan mudah cair dengan lelaki yang pandai masak ok!

Ingat,bertindak dan jangan beri alasan untuk masa depan sendiri.

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Apr 16, 2015 | Posted by in Keliru | 0 comments

Teman Lelaki Serabut Tak Keruan Sepanjang Masa. Tindakan Saya?

Nama: Aini

Jantina: Perempuan

Assalamualaikum. Saya ada masalah dlm percintaan. Sebelum ni kami baik2 je. Tapi sejak dua menjak dia dingin dgn saya dan tak contact saya. Then saya luah apa yg saya rasa kat dia bila dia buat mcm tu. Dia cakap sepanjang dia tak contact saya, dia nak tengok berapa kali saya boleh tegur dia sbb sebelum ni dia je yg tegur saya dulu. Lepas tu, saya ubah diri saya biar ada jgk part saya yg tegur. Tapi bila saya tegur dulu, dia mcm layan tak layan je saya.

At last, saya buat diam. And dia tak cari saya. For the second time, saya luah balik. Tapi ada je alasan dia sampai dia cakap maybe family saya tak boleh terima dia. Tapi saya dah cakap family saya okay je. Kawan saya tanya dia kenapa dia mcm tu tapi dia cakap dia tengah serabut. Seminggu tak contact. Saya text cakap rindu and tanya dia saya ni siapa utk dia. Saya call. Dia tak jawab. Then saya anggap kami dah takde apa2 hubungan. Seminggu lepas tu, dia whatsapp saya. Dia cakap dia rindu. Saya read je. Then dia hantar whatsapp banyak2. Dia cakap dia serabut. Tapi tak tahu serabut dgn apa. Dia tak contact saya sebab dia takut dia termarah saya. Dia cakap dia tak paksa saya layan dia. Dia cakap dia dah berhenti merokok sbb saya.

Last dia wish night and love you.Then saya reply. Tapi saya marah. Dia read je. Hm. Saya harap dia pujuk tapi tak pun. So sekarang apa saya nak buat? Perlu ke saya tegur dia sdgkan saya tengah marah dgn dia. Atau saya perlu terus diam sampai dia datang pujuk saya? Tu pun kalau dia datang pujuk -,- Fyi, kami kenal sejak 6 tahun dan berkawan. And bercinta sejak form 3. Tolong saya. Saya tak tahu nak buat apa sekarang. Thankyou.

Salam.

Lelaki ni macam-macam ragam. Sama juga macam perempuan, lelaki pun ada masalah sendiri yang kadangnya tidak masuk akal dan sukar difahami. Masalah peribadi dan juga boleh dikatakn masalah hormon untuk sesetengah pakar. Kehidupan seseorang boleh dipengaruhi dan berubah walaupun sedikit dengan adanya masalah ni.

Dalam hal awak ni, saya boleh katakan ada mungkinnya lelaki pilihan awak tu sendiri sedang melalui masa yang sukar dan ada juga terdapat kemungkinan yang dia sedang bermain cinta di belakang awak sendiri. Hal ini kita sendiri tak boleh dapatkan kepastian dengan hanya membuat andaian dan tanpa sebarang penyelidikan yang lebih mendalam.

Cara terbaik sekarang bagi kami adalah bagi masa dan bagi perhatian yang dia selayaknya dapat. Jika betul dia sedang lalui masa yang sukar, awak boleh menjadi kekuatan dan jika benar dia bermain cinta belakang awak, bersikap jujur dan setia bukanlah satu kesalahan.

Nasihat kami, berterus terang tentang apa yang awak akan cuba buat untuk hadapi situasi ni dan bagi satu garis masa bagi menyelesaikan semua kemelut ni. Sekurang-kurangnya awak dah bagi kelonggaran dan menunjukkan sikap tegas dan ambil berat awak. Dalam masa tu awak perlulah bersabar dengan sikapnya yang mungkin turun naik dan tak tentu dan bila masanya dah tamat, masa tulah awak buat keputusan sama ada awak boleh teruskan lagi ataupun berputus asa setakat ini sahaja. Masa pengenalan bertahun lamanya tak menjamin kebahagiaan, ingat tu!

Serabut dan jiwa kacau ni penawarnya selalu masa dan kasih sayang. Bagi keduanya InsyaAllah dipermudah.

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Feb 21, 2015 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Aku Nak Boyfriend Orang Jugak! Nak Jugak!

Nama: Amirah

Jantina: Perempuan

Lelaki yg saya suka ni, dh ada girlfriend, lama dh saya tunggu dia single. Msa saya text dia, dia tak balas pulak text saya. Msa saya text lagi skali, dia dh bergf pulak. Saya pun bgitau dia, yg saya dhh lama tunggu dia tpi dia bgi syarat pulak, mesti transfer kredit. Berapa kli dh saya cuba nak cpl sma dia, mlngnya tak ada harapan.

Tolong! Bagi saya cara nak pikat hati dia supaya cpl dengan saya dan supaya dia putus dengan girlfriend dia.

Pelik. Dunia memang pelik. Belambak lagi lelaki kat luar sana yang single yang mencari yang menunggu…tapi sedih sebab masih adanya perempuan yang mengharapkan lelaki yang dah berpunya.

Adik, lelaki yang awak nak tu terang lagi bersuluh dah berpunya. Hatinya dah ada kat orang lain dan awak pun saya rasa bukannya pilihan dia kalau awak msg pun tak berbalas. Lelaki tu mungkin sengaja amik peluang kat awak bila mintak kredit semua tu. Sama ada dia memang betul amik kesempatan ataupun dia memang anggap awak bukan sebagai orang yang dia harap untuk habiskan masa depan bersama.

Dia dah berpunya dan awak tak perlu tunggu. Tak payah fikir nak kapel dengan dia ke apa ke. Cari lelaki lain yang melambak kat luar tu pastu kawin cepat-cepat. Kapel kapel apenye bukannya dapat apa pun!

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Feb 2, 2015 | Posted by in Percintaan | 1 comment