Cinta 2 Tahun Lepas, Adakah Berputik Kembali? Atau Hanya Syok Sendiri?

Nama: Siti

Jantina: Perempuan

Hi,saya nak tanya sikit ni,ex bf saya dh break ngan saya lebih kurang 2 tahun lalu,tapi tahun ni kitaorang sama kelas,dan saya perasan yang dia mcm nak dekat2 ngan saya dan tadi dia try duduk sebelah saya (tp sekejap je),saya mcm terkejut pastu buat x tahu je and try berlakon tengah ckp dengan kawan saya,profile insta saya pun ada jugak gambar yg dia like,maksudnya apa ya

Boleh tolong terangkan?

Terima kasih, 🙂

Hi.

Perkara yang lepas jangan dikenang. Situasi yang Siti hadapi ni amatlah sesuai untuk kami gunakan ayat ni. Dah 2 tahun berlalu tapi masih menaruh harapan. Jelas kat sini yang Siti sendiri masih menyimpan sedikit perasaan kat ex Siti tu. Kalau benar dan yakin dan pasti yang dia dah jadi ex, takkan ada sikit pun perasaan yang macam Siti gambarkan tu. Kalau betul Siti dah move on, takkanlah Siti boleh terperasan dengan tingkah lakunya yang semakin mendekati dan jugak perbuatannya di laman sosial? Jelas sekali Siti sendiri belum move on.

Tapi beware dan tolong berjaga-jaga. Ada kalanya lelaki ni hanya nak bersikap normal dan baik terhadap semua orang. Mungkin apa yang dilakukannya tu hanyalah sikapnya yang sebenar terhadap semua orang dan Siti sendiri yang perasan?

Tanya diri Siti sendiri, masihkah Siti memendam perasaan lama? Atau Siti hanya syok sendiri?

Hanya Siti yang boleh bagi jawapan.

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Apr 23, 2015 | Posted by in Percintaan | 1 comment

Pilihan Terletak Di Tangan Perempuan.

Nama: Violita Violet

Jantina: Perempuan

Salam. Saya telah bercinta dengan ex-bf sy dah 4 tahun dan akhirnya kami telah putus. Setelah setahun kami putus saya telah berjumpa dengan orang baru yang sama satu campus dengan saya, permulaan kami cuma sekadar kawan rapat dan tak lama timbul perasaan sayang. Kami mmg serasi bersama, kami sama2 dapat menerima kelebihan dan kekurangan masing2. Dia selalu menggembirakan saya, biarpun kami baru kenal, tp keserasian tu ada. Saya rasa mmg betul2 cinta dengan yang baru ni. Kami sama2 yakin yang hubungan kami boleh sampai ke jinjang pelamin (insyaAllah). Dia seorang yang jujur dan setia, tetapi tak lama lepas tu ex-bf datang balik, dia nak sambung semula dengan saya. Bermacam2 usaha telah dia lakukan untuk menambat hati saya kembali. Selama kami putus tu, sebenarnya kami memang masing2 ada perasaan sayang. Kami masih juga berhubung bertanya kabar tetapi jarang sangat2. Dia masih mengharap dengan saya.

Selepas itu, pada satu malam tu, dia telefon saya dia tanya betul2 sama ada saya sayang betul2 ka dengan yang baru tu, saya jawab “ya”. Dia sedih dan kemudian baru lah betul2 dia ingin move on. Tak lama selepas tu, saya telah menelefon dia kembali ingin bertanya kabar, sebenarnya saya rindu dia. Dia telah berterus-terang dia telah ada kawan lain, perempuan tu telah menemankan dia sewaktu dia kecewa dan telah meluahkan perasaan yang dia cinta dengan ex-bf saya tu. Saya tak tau kenapa saya menangis masa tu. Dia dia pun sedih dan bagitau kat saya yang dia masih sayang saya dan perempuan tu dia belum terlanjur sayang dan cinta lagi. Dia telah suruh saya berfikir baik2 pilihlah antara mereka berdua yang mana satu yang betul2 saya sayang. Kawan saya pun bekata begitu juga dengan saya. Sekarang ni, semua keputusan bergantung di tangan saya. Siapa yang patut saya pilih? Saya tak tau nak pilih siapa? Saya bingung.

Salam.

Pilihan adalah benda yang penting. Tak kiralah dalam percintaan ke pekerjaan ke ape ke, pilihan kita tu jugaklah yang akan tentukan masa depan kita kelak. Dari apa yang saya faham, awak dah pun buat keputusan sendiri pada awalnya. Dan saya juga paham yang awak memang dah ada pengganti dan jugak saya faham yang ex awak dah pun move on.

Well, saya rasa masalah sebenarnya sudah pun selesai. Awak dah move on, ex awak pun dah move on. Cuma masalah sekarang ni ialah awak berdua mungkin ada sikit lagi perasaan terhadap diri masing-masing. Perasaan ni lagi lama dilayan lagi teruk jadinya, jadi tips saya lupakan dan jangan amik kisah langsung tentang perasaan tu. Stop telepom, stop texting, stop contact and if possible remove or unfriend or buang benda yang berkaitan dengannya. Biar apa yang ada tentang ex awak tu hanyalah status kawan. Bila awak mula berubah insyaAllah ex awak pun akan berubah perasaan dan akhirnya boleh jadi seperti sedia kala semula.

Awak dah buat keputusan untuk tinggalkan dia sebelumnya dan pastinya ini bersebab dan ingin saya ingatkan kat sini yang sebab itu masih boleh berulang dan cukuplah kalau awak dah move on dan ada baiknya untuk awak pegang pada kata-kata awak. Cukuplah kasihankan apa yang dah lepas dan mulalah kasihankan lelaki baru yang awak mula kenali tu.

Keep your head up, lupakan kisah lama dan move on. Things can change to be better.

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Jan 29, 2015 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Awek Barunya Kawan Rapat Aku Sendiri.

Nama: Puteri Raudhah

Jantina: Perempuan

Assalamualaikum. Saya rasa x prlu sy citer pjg2. Sy dgn si dia dh knal hmpir 2thn tp bru 9bln b’cinta dan dh rncang nk tunang. Satu hari time kuar dgn si dia, si dia asyik sibuk je bls msg. Bile sy tnya, dia jwb awek lain msg, so sy just jwb ok, mlas nk gduh mlas nk siasat ag sbb mybe dia gurau. Tp esknya tbe2 dia terus terang dgn sy dlm msg yg
mmg btl awek lain msg, kwn sy sndri, dh lme lak tu diorg berhubung. Si dia cerita yg kwn sy tu mmg suke dkt si dia, diorg mmg ngaku sme2 suke tp si dia jwb si dia suke tp x cinta. Sy semakin keliru dgn situasi nie. Pd siapakah sy harus percaya dan sy xthu ape yg patut sy buat? Hati x tenang slagi mslh ni x selesai. Hanya pada Allah sajalah tempat sy mngadu skrg.

Salam.

Kawan makan kawan punya kes ni memang dah banyak kali dah dengar. Nampak macam cliche dan boring tapi ni memang hakikat dan dah banyak kali kami terim luahan pasal kawan makan kawan sendiri ni.

Pertamanya agak bagus la lelaki tu mengaku kat awak awal-awal daripada menipu awak lagi lama. Bayangkan kalau hubungan korang ni bertahan selama 3 tahun lepas tu baru dia mengaku, tak ke lagi parak masalahnye? And lagi satu, kenyataan pasal suka tapi tak cinta tu semua hanyalah bullshit. Term ni hanya di reka untuk sedapkan hati pesalah dan sering digunakan untuk meraih simpati. So bila dia cakap suka tapi tak cinta tu, bagi saya dia menipu.

Kawan tikam belakang dah hampeh. Lelaki menipu dan meraih simpati untuk kebaikan sendiri lagi hampeh. Baguslah awak tak teruskan lagi hubungan macam ni kalau tak dengan awak sendiri boleh jadi hampeh. Bagi saya, ini adalah benda yang baik untuk terjadi. Awak boleh move on dan dapatkan yang lebih baik yang awak betul-betul layak.

Lupakan kawan hampeh. Lupakan lelaki hampeh.

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Jan 28, 2015 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Cinta Dulu Tak Sama Cinta Sekarang.

Nama: Lala Shila

Jantina: Perempuan

Saya pernah berkwn baik dgn seorg kwn lelaki semasa di sekolah & akhirnya dy jatuh cinta dgn sy. Sy menjauhi dirinya kerana dia sering memandang saya menyebabkan saya berasa takut. Selepas tamat persekolahan, saya & dirinya tidak lagi berhubung. Saya berasa rindu padanya dan sedar bahawa sebenarnya selama ini sy juga menyukainya. Saya ada menghubunginya melalui sms, tapi dibalas acuh tak acuh shj.

Kini, dia berada diluar negara kerana melanjutkn pelajaran. Saya menegurnya di facebook tetapi tidak diendahkan langsung. Dari hari ke hari, saya semakin rindu kepadanya. Adakah sy perlu menunggu nya atau mencari cinta lain ? Saya rasa hati saya tidak lg terbuka untuk mana2 lelaki.

Salam.

Mungkin lelaki yang adik sebutkan tu dah penat bagi peluang dan rasa peluang yang dia dah bagi dulu tu dah adik sia-siakan. Jadi dia dah give up dan dah move on.

Lelaki ni sama jugak macam perempuan. Ada tahap mencuba dan juga ada tahap kekecewaan yang membuatkan diorang berhenti mencuba dan akhirnya move on. Dalam kes adik ni kami rasa apa yang berlaku ialah lelaki tersebut dah give up mengorat dan akhirnya dah move on dan takkan berpaling lagi.

Adik pun baru habis sekolah dan perjalanan masih jauh lagi. Banyak lelaki kat luar tu yang boleh adik cari sebagai pengganti. Start over, start fresh. Lupakan segala perasaan rindu dan memori dulu. Tak ada gunanya terhegeh-hegeh dengan benda yang lama kalau adik sendiri boleh mula semula benda yang baru yang insyaAllah boleh jadi lebih baik.

Berhenti menunggu dan jangan difikir sangat pintu hati tertutup untuk mana-mana lelaki tu.

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Jan 27, 2015 | Posted by in Percintaan | 0 comments