Kalau Perasaan Sayang Dah Hilang?

Nama: AD

Jantina: Perempuan

Salam. Saya baru je putus cinta, adalah dalam dekat 2 bulan. Sy bercinta dgn ex bf sy setahun 2 bulan. Mula2 percintaan tu semuanya indah, dia betul sayang sy dan sy pon syg dia, dia selalu ingat saya. Tapi lepas 3, 4 bulan kami kapel dia mula berubah sejak dia sambung degree. Awal bulan Jun hari tu dia bagitahu apa yang sebenarnya yang dia rasa terhadap sy. Dia boleh ckp yang perasaan dia dekat sy kurang, tak mcm mula2 dlu. Sy tny dia, apa slh saya? Dia ckp sy takde slh apa2. Mmg sy akui sy seorg yg sgt sabar dgn dia, apa pun dia buat yg boleh buat sy sedih, sy tahan hingga kesudah. Lepas je dia ckp mcm tu saya ambil keputusan untuk putus je. Buat apa kalau kita kapel dgn org yg tak syg kita 100% kan?

Tapi sejak putus sy selalu teringat dekat dia, sy sedih, y syg dia sgt2, mpi skrg sy masih syg kan dia. Walau apa pun jadi, sy tak pernah bencikan dia. Saya tahu yang dia tak da org lain. Dia pun bagitahu sy, dia tak ada perasaan pada mana2 pompuan, dia cuma nak life dia je. Tolong lah sy mcm mana sy nak lupakan dia 🙁

Salam.

Konsep lupakan yang lama dan move on tu memang dah betul. Cuma, dalam hal ni, keputusan sebenarnya tak boleh dibuat dengan terburu-buru. Benda yang kita plan untuk seumur hidup kita perlu kaji dan tilik betul-betul. Tak logik nak pertaruhkan masa depan akan datang yang bertahun lamanya hanya dengan keputusan yang baru difikirkan dalam sehari dua.

Nasihat saya mudah, amik masa untuk fikir sedalam-dalamnya mengenai hal ini. Nak teruskan semula hubungan ni kami tak rasa berisiko sangat, bf awak tu pun bukannya curang ke tipu ke ape ke, cuma dia rasa sayang tu dah kurang dan kami pasti benda ni boleh diselesaikan dengan masa dan adanya perubahan dalam perhubungan korang sedikit sebanyak nanti. Perubahan perasaan dalam percintaan tu normal, cuma macamana kita handle dan kawal perubahan ni la yang akan bawak impak terhadap perhubungan kita tu.

Amik masa untuk fikirkan sebaik mungkin dan buat keputusan yang terbaik. Jangan terburu-buru. Masalah masih kecil, jangan sampai bf awak tu pun dah move on barulah awak buat keputusan. Kalau melepas lagilah teruknya meroyannya nanti kang.

Ingat, jangan tunggu nasi jadi bubur ok!

Kongsikan!
Jan 29, 2015 | Posted by in Jiwa Kacau | 0 comments

Cinta Dulu Tak Sama Cinta Sekarang.

Nama: Lala Shila

Jantina: Perempuan

Saya pernah berkwn baik dgn seorg kwn lelaki semasa di sekolah & akhirnya dy jatuh cinta dgn sy. Sy menjauhi dirinya kerana dia sering memandang saya menyebabkan saya berasa takut. Selepas tamat persekolahan, saya & dirinya tidak lagi berhubung. Saya berasa rindu padanya dan sedar bahawa sebenarnya selama ini sy juga menyukainya. Saya ada menghubunginya melalui sms, tapi dibalas acuh tak acuh shj.

Kini, dia berada diluar negara kerana melanjutkn pelajaran. Saya menegurnya di facebook tetapi tidak diendahkan langsung. Dari hari ke hari, saya semakin rindu kepadanya. Adakah sy perlu menunggu nya atau mencari cinta lain ? Saya rasa hati saya tidak lg terbuka untuk mana2 lelaki.

Salam.

Mungkin lelaki yang adik sebutkan tu dah penat bagi peluang dan rasa peluang yang dia dah bagi dulu tu dah adik sia-siakan. Jadi dia dah give up dan dah move on.

Lelaki ni sama jugak macam perempuan. Ada tahap mencuba dan juga ada tahap kekecewaan yang membuatkan diorang berhenti mencuba dan akhirnya move on. Dalam kes adik ni kami rasa apa yang berlaku ialah lelaki tersebut dah give up mengorat dan akhirnya dah move on dan takkan berpaling lagi.

Adik pun baru habis sekolah dan perjalanan masih jauh lagi. Banyak lelaki kat luar tu yang boleh adik cari sebagai pengganti. Start over, start fresh. Lupakan segala perasaan rindu dan memori dulu. Tak ada gunanya terhegeh-hegeh dengan benda yang lama kalau adik sendiri boleh mula semula benda yang baru yang insyaAllah boleh jadi lebih baik.

Berhenti menunggu dan jangan difikir sangat pintu hati tertutup untuk mana-mana lelaki tu.

Kongsikan!
Jan 27, 2015 | Posted by in Percintaan | 0 comments