Cinta Jarak Jauh, Adakah Aku Bertepuk Sebelah Tangan?

Nama: Esmail

Jantina: Lelaki

Salam.

Cerita saya bermula 7 tahun yg dulu..dia client ex majikan saya..saya org yg sering brurusan dgn nya dlm hal2 kerja. 5 tahun kemudian saya nekad utk berdikari sendiri & dialah client yg pertama ikut jd client saya..lama kelamaan kami semakin mesra mcm kawan2..x pernah saya hickup dlm urusan projek & selalu memuaskan hati dia sebagai client saya.

Peribadi saya ni pulak kaki perempuan, suka memasak & suka ke gym. semua brkaitan saya dia tahu trutama bab kaki perempuan.. Lama kelamaan saya mula rasakan sesuatu yg pelik..setiap kali dia call dia msg dia komen or like status fb saya terutama pic2 masakan & pic2 saya workout d gym saya teramat amat happy. Kelmarin 14hb 04 2015, saya pos la kat FB “Kenapalah Tuhan ciptakan Sarawak & Semenanjung dpisahkan oleh Laut Cina Selatan, kan best kalau bersempadan hari2 aku boleh ke KL” ..x sampai 1 minit dia komen “Aaah kan best i pun boleh ke Miri Sarawak” ..Saya pun cepat2 lah reply “I pun boleh turun KL hari2”..x sampai je seminit saya lihat komen dia dah hilang & saya cek kat friend list “This account has been deactivated”

Sekarang apa harus saya buat?? Perlukah saya hantar msg brtanya atau buat2 tak tahu apa yg berlaku..26 april nanti birthday dia. Saya plan nak buat kek coklat utk dia dan pos ke KL..perlu kah saya lakukan itu..

Banyak hint2 yg lain saya pos di FB sebelum ini termasuk 2016 akan dtg saya akan pindah KL & tukar kerjaya saya, dari logistic ke fitness industry. dia tahu hal tersebut saya pernah beritahu dia yg saya dah jemu dlm kerjaya yg sekarang & ingin bertukar ke kerjaya yg saya minat fitness & masakan d KL..Dan kerjaya saya sekarang ini x menjanjikan kpuasan pada saya malah pernah ditipu biz partner shingga saya hampir2 fobia & trauma..Harap doctor cinta dpt membantu saya memberi pandangan..adakah saya ini sudah dlamun cinta, adakah saya bertepuk sebelah tangan,atau saya hanya termakan budi sebab dia boleh je pilih syarikat agent yg lain lebih kukuh brbanding saya. saya benar2 keliru dan yg saya tahu smenjak mula mesra dgn dia saya byk berubah & bkn lagi kaki perempuan..samada dia tahu perubahan saya atau tidak itu saya tidak pasti.

Salam.

Perubahan ke arah yang lebih baik adalah apa yang setiap manusia cari dalam hidup mereka. Walau semana jahat dan semana baik pun seseorang, hakikatnya mereka akan tetap mencari perkara yang lebih baik. Jahat ke arah baik, dan baik ke arah yang lebih baik.

Dari apa yang saya faham, si dia yang Esmail sendiri minat dan menaruh harapan sebenarnya membawa diri Esmail sendiri ke arah kebaikan. Inilah yang dicari di dalam sesuatu perhubungan sebenarnya. Apa yang terjadi antara Esmail dan si dia kemungkinan adalah kerana cinta dan juga mungkin kerana kebetulan yang tak disangka semata-mata. Sukar untuk membuat andaian dan sangkaan tanpa sebarang bukti dan balasan yang nyata. Penggunaan hint dan tanda adalah betul untuk mendapatkan balasan, tapi perlu diingatkan yang jawapan yang diperolehi tidak semestinya betul dan sah. Ada kalanya kita mudah tersalah anggap atau dalam erti kata lain, syok sendiri.

Nasihat saya, teruskan niat murni Esmail untuk cuba buat yang terbaik untuk membahagiakan si dia. Tak salah dan tak ada peraturan yang menghalang seseorang untuk membuat kebaikan. Tapi, nasihat saya, sebelum melangkah lebih jauh, ada baiknya luahkan perasaan di hati Esmail dan minta jawapan yang pasti daripada si dia sendiri. Cukuplah dengan semua hint dan tanda dan kebaikan yang selama ini Esmail dah tunjukkan. Cuba berhubung dengannya dan luahkan segalanya. Jarak dan lokasi bukan masalah. Masalah macam ni hanya timbul apabila diri kita memikirkannya sebagai masalah, sedangkan cinta yang sebenar-benar cinta boleh mengatasi segalanya.

Luahkan perasaan, minta jawapan yang pasti dan jangan gunakan alasan untuk menidakkan segala yang terbuku di hati. Gunakan bakat dan kurniaan tuhan seperti memasak itu untuk memikat dan memenangi hati si dia. Perempuan mudah cair dengan lelaki yang pandai masak ok!

Ingat,bertindak dan jangan beri alasan untuk masa depan sendiri.

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Apr 16, 2015 | Posted by in Keliru | 0 comments

Awek Barunya Kawan Rapat Aku Sendiri.

Nama: Puteri Raudhah

Jantina: Perempuan

Assalamualaikum. Saya rasa x prlu sy citer pjg2. Sy dgn si dia dh knal hmpir 2thn tp bru 9bln b’cinta dan dh rncang nk tunang. Satu hari time kuar dgn si dia, si dia asyik sibuk je bls msg. Bile sy tnya, dia jwb awek lain msg, so sy just jwb ok, mlas nk gduh mlas nk siasat ag sbb mybe dia gurau. Tp esknya tbe2 dia terus terang dgn sy dlm msg yg
mmg btl awek lain msg, kwn sy sndri, dh lme lak tu diorg berhubung. Si dia cerita yg kwn sy tu mmg suke dkt si dia, diorg mmg ngaku sme2 suke tp si dia jwb si dia suke tp x cinta. Sy semakin keliru dgn situasi nie. Pd siapakah sy harus percaya dan sy xthu ape yg patut sy buat? Hati x tenang slagi mslh ni x selesai. Hanya pada Allah sajalah tempat sy mngadu skrg.

Salam.

Kawan makan kawan punya kes ni memang dah banyak kali dah dengar. Nampak macam cliche dan boring tapi ni memang hakikat dan dah banyak kali kami terim luahan pasal kawan makan kawan sendiri ni.

Pertamanya agak bagus la lelaki tu mengaku kat awak awal-awal daripada menipu awak lagi lama. Bayangkan kalau hubungan korang ni bertahan selama 3 tahun lepas tu baru dia mengaku, tak ke lagi parak masalahnye? And lagi satu, kenyataan pasal suka tapi tak cinta tu semua hanyalah bullshit. Term ni hanya di reka untuk sedapkan hati pesalah dan sering digunakan untuk meraih simpati. So bila dia cakap suka tapi tak cinta tu, bagi saya dia menipu.

Kawan tikam belakang dah hampeh. Lelaki menipu dan meraih simpati untuk kebaikan sendiri lagi hampeh. Baguslah awak tak teruskan lagi hubungan macam ni kalau tak dengan awak sendiri boleh jadi hampeh. Bagi saya, ini adalah benda yang baik untuk terjadi. Awak boleh move on dan dapatkan yang lebih baik yang awak betul-betul layak.

Lupakan kawan hampeh. Lupakan lelaki hampeh.

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Jan 28, 2015 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Saya Suka Dia, Dia Sukakan Saya Tak?

Nama: Jiwa Kacau

Jantina: Perempuan

Saya mempunyai masalah percintaan. Saya menyukai seorang lelaki tetapi lelaki itu mungkin tidak menyukai saya. Adakah saya perlu mendiamkan diri atau menunggu respon lelaki itu? Walaupun saya tidak meluahkan perasaan saya, namun saya sering menunjukkan reaksi yang saya menyukainya dan saya yakin si dia juga perasan. Saya juga bingung kadang kala si dia memberi respon yang baik, adakah dia menyukai saya? Tapi kadang kala sebaliknya pula. Bagaimana saya ingin tahu seseorang lelaki itu menyukai saya? Saya harap doktor cinta dapat membantu saya..!!! 🙁

Salam.

Suka atau tak tu benda yang susah kita nak tahu. Lagi tak tahu bila kita tak tanya or hanya berdiam diri dan hidup dengan penyesalan seumur hidup.

Manusia ni ada sifat sendiri. Kita mungkin suka aiskrim magnum, tapi tak mungkin kawan-kawan kita pun akan sukakan aiskarim tu. Bagi saya, suka, minat, sayang, cinta adalah universal, bukannya tetap dan berbeza bagi setipa manusia. Cuma tugasnya kita adalah untuk mencari insan yang mempunyai rasa suka yang sama dan akhirnya dipertemukan sebagai suami isteri.

Kes adik ni tak payah peningkan kepala. Pegi tanya terus. Adalah lebih baik kita hadapi kebenaran walaupun sakit daripada kita hidup dengan kehidupan kita yang selebihnya ni dengan penyesalan sebab tak berani bertanya dan hadapi realiti. Cukuplah dengan hint dan menunggu. Beranikan diri dan terus tanya.

Kalau tanya pun tak berani, nanti nak kahwin camana nak berani?

Berapa bintang?
Kongsikan!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Jan 27, 2015 | Posted by in Jiwa Kacau | 1 comment