Percintaan

Crush Aku Adalah Junior Aku Sendiri. Boleh Ke?

Nama: Cuniey

Jantina: Perempuan

Assalamualaikum. Saya hanya nak pendapat sahaja. Ini adalah kali pertama saya tercrush dengan junior dekat junior tempat saya belajar. Btw sekarang kami berkawan dan ada satu ketika kami pernah keluar bersama dan semenjak itu saya terasa lain macam dengan dia. Selepas kejadian kami keluar bersama perasaan suka dekat dia semakin menjadi jadi. Sampai sekarang saya tak tahu macam mana nak luahkan perasaan ini dekat dia.

Saya rasa blur nak bagi ayat apa permulaan untuk luahkan dekat dia. Ada satu ketika dia demam pastu saya macam rasa saya ni menyerlah sangat caring tentang dia bagi ubat bagai kat dia. Yang bermain dalam pemikiran sekarang patut ke saya luahkan perasaan saya dekat dia atau sebaliknya. Saya nak tips daripada doktor cinta untuk mulakan perbualan untuk menyatakan saya suka dia.

Salam Cuniey.

Percintaan sebenarnya tak complicated. And takda sekalipun kami faham yang cinta ni semestinya dan seharusnya dan sewajibnya terdiri daripada lelaki yang lebih tua daripada perempuan. Cuma apa yang terjadi sekarang ni, ramai yang menggunakan konsep ini untuk justify pilihan pasangan masing-masing dan juga menganggap perempuan yang memilih lelaki yang lebih muda adalah salah. This is wrong. Setiap orang berhak untuk memilih pasangan sendiri. Tua, muda, gelap, cerah, tinggi, rendah, hensem, tak hensem everything is actually a personal preference dan harus diingat pilihan peribadi adalah berbeza bagi setiap orang dan takkan pernah sama 100%.

Pandangan kami, Cuniey dah mula tanam perasaan kasih dan sayang kat crush Cuniey sendiri tu. Junior atau tidak ini bukan masalah. Ramai yang ke jinjang pelamin berlainan umur dimana perempuan lebih tua daripada lelaki dan trust us ini bukannya masalah langsung. Ini lumrah. Take your time and make sure crush Cuniey tu betul-betul bersedia fizikal dan mental untuk terima berita mengenai perasaan Cuniey sendiri. Terkadang faktor umur mempengaruhi pemikiran dan kebolehan berfikir dengan matang sesorang, jadi Cuniey perlu make sure dia betul-berul bersedia sebelum meluahkan perasaan. Jangan takut untuk luahkan perasaan kerana hakikatnya kita cuba meringankan beban diri kita sendiri di samping mencari kata putus untuk masa depan kita sendiri.

Perlu diingat dalam hal sebegini, kematangan seseorang memainkan peranan yang penting. When the time comes you will know.

Aug 9, 2019 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Sikapnya Sudah Tidak Seperti Dahulu. Patutkah Aku Give Up?

Nama: Syahirah

Jantina: Perempuan

Assalamualaikum.

Saya dan pasangan saya dh kenal selama 3 tahun. Selama 3 tahun ni, bf saya layan saya dgn baik sekali, x pernah abaikan saya, selalu jaga saya, dan x pernah putus buat saya happy. Tapi ada satu hari tu, saya bersifat dingin dengan bf saya, dan mengabaikan dia walaupun dia cuba utk jaga saya. Sampailah satu masa, dia block saya di aplikasi ws kerana kecewa dgn saya.

Sekarang dia masih berhubungan dgn saya, tetapi dia sudah tawar hati dgn saya, dalam masa yg sama, dia tidak mahu berpisah dgn saya, dia masih mahu meneruskan hubungan kami, tetapi dia bersifat dingin dengan saya, dan layanan nya tidak sama seperti dulu. Saya ada bertanya dengan dia, adakah dia masih sayang saya, jawapannya, dia sayang tapi tidak seperti dulu.

Dia nak kan saya, tetapi dia menyakiti saya dengan layanan buruknya, tetapi apabila bersama kawan2 perempuannya, dia happy. Adakah masih ada peluang utk saya perbaiki hubungan ini?

Salam.

Jelas sekali teman Syahirah sedang di dalam dilema dan masih belum berupaya membuat keputusan. Dia sendiri mengaku yang dia tidak lagi sayangkan Syahirah seperti dahulu dan sudah mula berubah sikap dan perasaan. Mungkin perubahannya itu disebabkan Syahirah yang bersikap dingin dan mengabaikannya sebelum ini tetapi ini tidak bermaksud dia patut memperlakukan Syahirah sebegini rupa.

Syahirah berhak mendapatkan kata putus dan tidak patut dibiarkan tergantung tidak bertali seperti ini. Jikalau suka katakan suka, jikalau tidak katakan tidak. Ini supaya terang lagi bersuluh akan keadaan yang berlaku sekarang juga memudahkan untuk Syahirah sendiri meneruskan kehidupan Syahirah sendiri. Ya betul, kekecewaan dan salah faham sering berlaku di dalam perhubungan tetapi ini tidak bermaksud salah seorang patut menerima akibat daripadanya dan akhirnya boleh menjejaskan hubungan itu sendiri.

Nasihat kami, mintak maaf mintak ampun atas apa kesalahan Syahirah sebelum ini dan minta kata putus darinya. Lontarkan persoalan tentang komitmen, kasih, sayang serta kekeluargaan. Jiakalu respon yang diterima tidak seperti yang diharapkan, Syahirah mungkin boleh berkira-kira untuk meneruskan hidup tanpa dirinya. Peluang masih ada, tetapi hakikatnya Syahirah sendiri perlu nilai dan memberi kata putus.

Bagi kami, adalah lebih baik mulakan kisah hidup baru daripada mengharapkan orang yang tidak sudi.

Aug 7, 2019 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Aku Biadap, Cemburu Dan Kuat Merajuk. Patutkah Aku Diberi Peluang Kedua?

Nama: Shifaa

Jantina: Perempuan

Hi doktor cinta. Saya baru je putus dengan partner sebab sikap saya yang kadang kadang biadap, cemburu, merajuk. Dulu dia selalu sabar dengan saya. Kalau saya minta putus, he will try to refuse and hold onto me. Tapi malam tadi, semua dah berakhir. Dah tiga hari dia ignore ws saya. Saya cuba untuk minta maaf dan explain this and that, tapi dia tak respond to any of my chats. He remove his dp ws yang ada dengan saya and my photos dekat his soc med semua habis dia remove. Because once i said to him, bagi kata putus by giving me any hint, nak atau taknak, perlukan saya lagi ataupun tidak, give me a hint. By removing my photos on your ig, removing our photo together on your dp ws, bukan dengan leave me hanging mcm ni dengan satu chat dari dia pun saya tak terima. Saya sayang dia. Saya nak ubah balik keadaan kami. Tapi sebab dia dah fedup dengan saya, dia dah tak perlukan saya. I dont think what im going to do is gonna workout, kan? But still, I need your help. Please.

Hai!

Terkadang kita lupa dengan apa yang ada depan mata dan terima seseorang seadanya. Kalau dulu dia sabar, memahami dan selalu berusaha dan terima keadaan Shifaa seadanya, kami tak rasa perlu untuk buat dirinya tidak selesa dengan perangai Shifaa tu.

Lelaki juga insan yang boleh merajuk dan tawar hati. Kalau merajuk, masih lagi ada peluang untuk dipujuk dan dipikat semula hatinya. Tetapi kalau betul-betul sudah tawar hati dan sudah muktamad dengan pilihan hati, inilah keadaan yang paling sukar untuk diperbaiki. Sukar mungkin, tak masuk akal jugak mungkin. Lelaki, juga seperti perempuan, punyai hati dan perasaan. Inilah bahagian yang jarang perempuan ambil berat kerana asyik fokus kepada dirinya sendiri berbanding orang lain di sekeliling.

As of now, mungkin perlu bagi dirinya peluang untuk cool down dan cuba slow talk balik bila nampak macam dia dah tenang sikit. Kalau kena dengan caranya mungkin ada peluang. Tapi kalau betul dah sampai tahap yang parah, well sorry to say maybe Shifaa just have to move on.

Kami doakan yang terbaik and again, jadilah matang and stop with all this childish behavior, such as sikap biadap, cemburu and merajuk dalam perhubungan. It is not healthy.

Aug 6, 2019 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Kemiskinan Dan Kertelanjuran Faktor Aku Masih Belum Pilih Perkahwinan.

Nama: Farah Wahidah

Jantina: Perempuan

Aku ada bf. Kami dah 5 tahun kenal. And kami pun dah pernah terlanjur (dia bukan lelaki pertama). Dia terima aku seadanya. Dia sygkan aku lebih dari aku sygkan dia. And kami bercadang utk berkahwin.

Problem is dia miskin. Memang miskin tahap daif. Rumah pun memang usang betul masa aku mula2 datang. Dia kerja biasa2 je, kerja jaga. Aku takut mak ayah aku xboleh terima dia, sbb dia miskin. Aku sygkan dia sbb dia satu2nya lelaki aku jumpa yg betul2 sygkan aku.

Aku ni ada degree. Pendek kata aku boleh survive own my own. Aku nak kahwin dgn dia, nak hidup dgn dia. Tapi aku xtaw if aku buat pilihan yg tepat. Should i marry him or shouldnt i?

Dia mmg lelaki yg baik. Xpernah herdik atau marah aku. Xpernah naik tgn. Hes a romantic and thats why i fall in love with him. And aku takut xakan jumpa lelaki mcm dia lagi kalu aku sia2kan dia. His parents pun sukakan aku and anggap aku mcm family.

Dia memang tgh usaha sungguh2 utk kahwin dgn aku đŸ˜Ș

Salam. Persoalan patut atau tak Farah kahwini dia bukanlah satu jawapan dan keputusan yang kami boleh bagi. Farah sendiri yang lebih mengetahui sama ada patut atau tidak.  Sebagai ibu bapa, tentulah mereka mahukan yang terbaik buat anak mereka dan tentunya di keadaan ekonomi sekarang yang mencabar dan sukar, kekayaan wang ringgit sedikit sebanyak memainkan peranan.

Tidak dinafikan, kasih sayang boleh mengatasi pelbagai perkara, darjat, warna kulit, malah kekayaan wang ringgit sekalipun. Tetapi Farah kena faham, kehidupan berumah tangga bukannya murah dan hampir segalanya memerlukan duit. Sewa rumah, barang dapur, insurans, simpanan, bayaran komitmen dan lain-lain sedikit sebanyak boleh menambah beban sesebuah keluarga yang sedang berkembang. Ini belum lagi dikira dengan kehadiran bayi ataupun anak kecil di dalam keluarga. Jadi, ini bukanlah sesuatu perkara yang boleh diambil remeh dan Farah perlu tahu kenapa ini sebenarnya adalah satu perkara yang menjadi perhatian ibu bapa Farah sendiri.

Hakikat bahawa Farah sendiri pernah terlanjur sebelum ini, eloklah dijadikan sebagai sesuatu perngajaran buat Farah. Harapnya perkara seperti ini bukanlah sesuatu faktor yang menyebabkan Farah rasa yang Farah perlu kekal bersama dengan pasangan Farah itu hingga ke jinjang pelamin. Semua insan melakukan kesilapan, namun bagaimana kesilapan itu dijadikan pengajaran dan tidak diulangi lagi adalah yang membezakan insan yang benar berubah dan berusaha menjadi lebih baik ataupun tidak.

Akhirnya, Farah sendiri yang akan tentukan masa depan Farah. Ikutkan beberapa faktor yang kami ulas, kami harap sedikit sebanyak dapat membantu Farah membuat pilihan. Harapnya pilihan ini adalah yang terbaik buat Farah, si dia, serta keluarga kedua belah pihak.

Aug 5, 2019 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Kompilasi Luahan Dan Masalah Cinta Serta Pendapat – Bahagian 1

Nama: Nasrul

Jantina: Lelaki

Saya mahu tackle crush saya tapi tidak tahu bagaimana nak bagi dia interesting dekat saya

Ini bukan main ragbi nak tackle bagai.

Sebagai permulaan apa kata ajak keluar makan or lepak sama2 dulu tengok ngam ke tak. Orite?

Nama: Nadzirah Ali

Jantina: Perempuan

Salam doktor cinta. Sy harap doktor bole balas mesej sy. Sy nak tanya. Kenapa sy rse sedih lepas menolak ex pakwe sy utk berbaik. Dia nak berbaik ng sy tp sy bgtahu sy takut utk bercinta semula sbb takut kecewa. Selama dia wasap sy, sy selalu buat endah x endah sbb sy takut kecewa mcm sebelum ni. Tp sy x tahu knp skrg sy rse sedih lps tolak dia. Apa perlu sy buat?

Salam. Apa yang kami tahu, masalah ini lebih kepada kecelaruan perasaan dan keinginan. Keadaan sekarang seperti Nadzirah sendiri yang tak tahu apa yang Nadzirah nak sebenarnya. Sejujurnya tanya diri sendiri, nak kat si dia ataupun tidak. Kecewa atau tak tu benda yang akan datang seterusnya. Memang betul takkan ada kekecewaan kalau tak mencuba, tetapi Nadzirah juga perlu sedar yang tanpa mencuba cinta dan kasih takkan hadir. And btw, jangan sedih-sedih selalu ok!

Nama: Awin

Jantina: Perempuan

Assalamualaikum, saya ada seorang pensyarah yang masih bujang yang turut mengajar kelas saya, tetapi setiap kali kelas, dia selalu mengusik saya. Sekejap kata saya lawa, sekejap kata saya hitam. Walhal saya bukannya rapat sangat dengannya. Saya seorang yang pendiam. Ini juga sangat kerap berlaku, dan yang terbaru adalah pagi tadi. Rakan-rakan saya mula syak yang bukan-bukan seperti pensyarah itu sukakan saya la, saya ada hubungan dengan dia la. Saya tidak berpengalaman dalam bab perasaan. Pada pendapat doktor cinta, adakah pensyarah saya menaruh harapan terhadap saya, atau dia hanya ingin mendekatkan diri dengan saya sebagai pensyarah dan pelajar sahaja?

Waalaikumsalam. Pertama Awin perlu sedar yang setiap manusia ada perasaan dan berhak menaruh hati kepada insan yang lain. Pensyarah, doktor, malah tukang sapu sampah sekalipun mempunyai fitrah yang sama dimana kita tak boleh lari daripada kasih dan perasaan. Kedua, Awin juga perlu tahu yang hubungan antara pelajar dan guru/pensyarah bukanlah sesuatu yang salah selagi adanya batas profesional dan tidak melanggar mana-mana undang-undang dan peraturan.

Nasihat kami, make sure semua perkara yang berlaku berada di dalam batas profesionalisma dan seharusnya terus bertanya kepada pensyarah tersebut untuk pengesahan. Tak salah untuk bertanya straight to the point demi mendapatkan penjelasan. Ada baiknya mendapatkan jawapan dan pengesahan secepat mungkin sebelum perkara ini berlarutan dan menjadi makin sukar untuk dikawal. Tanya untuk dapatkan pengesahan ok!

Jul 23, 2019 | Posted by in Jiwa Kacau, Percintaan | 0 comments

Hubungan 10 Tahun, Patutkah Aku Putus Asa Dan Berhenti Mencuba?

Nama: Shazrul Adly

Jantina: Lelaki

Assalammualaikum dr cinta. Kisah dia mcm ni…saya dh dlm hubungan dgn si dia selama 10 tahun..dia bermula tawar hati sebab saya suka push2 dia..sebab saya jenis sukakan perhatian..bila saya bz dia free..dia boleh faham saya..tapi bila dia bz saya mcm x boleh faham dia.

Ada masa saya faham bg semangat..ada masa saya push attention dari dia. Dia baru tawar hati dengan saya lepas sebulan ni. Dia ada berkawan dengan 1 classmate dia..laki..dia kata selesa dengan lelaki tu..atas dasar 1 class dan faham masa kerja dia. Btw saya dh berkerja. Dia ada mention lelaki tu x pernah berkira dengan dia..dalam masa sama..saya pun sama dr…saya bab duit tak pernah berkira dengan dia..saya sanggup habis beratus untuk jumpa dia di tempat belajar dia. Tapi dia x nampak semua tu. Baru2 ni saya ada berjumpa 2 kali..saya ada bagi bunga..ada bagi buku..dia hargai apa yang sya bg..dia happy dpt tu.

Persoalan saya..tawar hati dia ni boleh dipujuk? Sebab dia ada kata dia sendiri payah nak lupakan saya. Dia still ingat memori manis kami..dia masih ambil berat dekat saya. Dia sekarang perlukan masa..dia sygkan saya atas dasar kawan..tp rasa syg dia terhdap sya x hilang sebab dh 10 tahun. Tp mungkin syg dia terhadap lelaki tu dh banyak..dia jgk kata dia ada nampak effort saya baru2 ni untuk happy kan dia..dr rasa peluang masih ada ka? Sebab sya x give up untuk dapatkan dia lagi..saya masih pujuk dan dia x block pun saya. Saya dh berjanji nekad nk berubah.

Perlukah saya tunjuk depan2 semua tu? Terima kasih dr cinta

Waalaikumsalam.

Pertamanya kami ingin mengucapkan tahniah kepada Shazrul sendiri kerana masih kekal di dalam hubungan yang kini dah berumur 10 tahun. Bukan mudah untuk setia dan ternyata bukanlah satu perkara yang perlu dipandang remeh. Ini sendiri sebenarnya merupakan satu pencapaian yang patut dibanggakan.

Berbalik kepada luahan Shazrul, kami sendiri boleh merumuskan yang Shazrul tahu akan salah silap diri sendiri. Shazrul tahu si dia perlukan perhatian dan si dia bukannya seorang yang suka didesak dan diberi tekanan. Inilah titik permulaan masalah di dalam perhubungan Shazrul sendiri. Shazrul yang sudah bersama dengan si dia selama 10 tahun mustahil tak mengenali perangai dan kehendak si dia.

Si dia mungkin berubah sedikit sebanyak tetapi percayalah yang sikap dan sifat kebiasaannya selalunya akan kekal dan sukar diubah. Jangan buat perkara yang si dia tak suka dan cuba lebih bertolak ansur dan memahami. Kalau Shazrul sendiri cuba menjadi masalah kepada si dia, mestilah si dia pun tak selesa dan dari situlah mulanya pemikiran si dia untuk cari pengganti. Hakikatnya, perempuan kalau dah nekad untuk cari pengganti, buatlah apa sekalipun, bagi coklat, wang ringgit, perhatian mahupun hadiah sekalipun, sukar untuk menangi hatinya kembali.

Sementara masih ada peluang, selagi Shazrul dan si dia masih berhubung, selagi memori manis masih segar di dalam ingatan, cuba berubah dan jadi lelaki yang dia idam-idamkan. Cuba jadi yang terbaik supaya si dia tak lagi pandang lelaki lain untuk dijadikan pasangan untuk hidup bersama kelak. Shazrul belum give up, jadi teruskan usaha.

Jangan sia-siakan hubungan 10 tahun ini. Jangan. Menyesal nanti.

Jul 19, 2019 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Lembutkan Hati Si Dia Dengan Usaha Dan Tak Putus Asa!

Nama: Riy

Jantina: Lelaki

Ex gf saya ni jenis keras kepala tapi saya dgn dia baru je lps break tapi saya nk pikat hati dia lgi. Dia break dgn saya sbb dia dah tawar hati dgn saya. Bt masa skrg kami tak bertegur sapa dan saya prnh chat dia jgk tpi dia mcm tak nak layan saya tpi saya still tdk putus asa nk pikat hati dia blik. Saya tdk psti dia boleh menerima saya kembali atau tak tpi saya akan cuba sedaya upaya saya utk pikat hti dia kembali. Saya dgn ex saya tu 1 kelas so bila saya ckp dgn dia mcm mrah2 ja bila org lain ckp dgn ex saya tu dia layan oky ja. Doktor cinta ada tak tips utk lembutkan hti ex saya kmbali?

Cara lembutkan hati ni susah sikit. Tak ada satu cara yang betul2 berkesan melainkan kita cuba semua kemungkinan satu persatu. Tapi satu perkara yang kami pasti dan yakin boleh menjadi faktor keberjayaan proses pujuk memujuk ini ialah usaha.

Yes, usaha tu teramatlah penting. Ada pasangan yang lebih pandang pada usaha seseorang daripada apa yang dia cuba buat. Contohnya macam nak pujuk dengan coklat. Selalunya nak pujuk nak nampak grand orang akan bagi ferrero rocher, coklat mahal berjambak berkotak and all. Tapi kalau kita mampu beli cadbury satu papan kecik pun kadang2 si dia tu da happy sangat. Usaha. Yes ini yang selalunya si dia akan pandang.

Cakap kasar, marah2 tak bagi muka time merajuk tu lumrah. Lagipun baru lepas break kan, what do you expect? Bagi dia masa and jangan berhenti berusaha. Lembutkan hati dia dengan usaha dan percubaan untuk baiki balik hubungan. Kalau kena cara konfem menjadi. Semoga berjaya!

Jul 18, 2019 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Aku Selesa Ketika Bersamanya Dan Aku Pilih Perkahwinan

Nama: Amira

Jantina: Perempuan

Assalamualaikum wbt

Nama saya Amira. Saya perlukan nasihat dan pandangan yg ikhlas tentang permasalahan saya.

Saya mempunyai seorang kawan baik lelaki sejak dari berumur 18 tahun. Kami rakan sekelas semasa di matrikulasi. Kemudian kami seuniversiti pula. Semasa menunggu konvokesyen (umur kami 22 tahun), dia meluahkan perasaan ingin memperisterikan saya. Beberapa kali dia mencuba. Antaranya dengan membawa ibu bapanya ke rumah. Ada yang dia sendiri menelefon saya dan bertanya sendiri. Banyak lah cara yang menunjukkan dia ingin memiliki saya. Tetapi saya tidak pernah sekalipun melayannya lebih dari sekadar kawan. Ini kerana pada waktu itu saya sangat mentah dan anti lelaki.

Selepas putus cinta kali pertama semasa berumur 24 tahun baru lah saya mula berfikir untuk berkahwin namun disebabkan saya menyambung pengajian di peringkat master yang mana kehidupan sangat sibuk, saya pendamkan hasrat saya. Pada waktu ini saya mula berfikir untuk mengajaknya berkawan semula. Tetapi belum sempat saya meluahkan cadangan saya, dia memberitahu dia akan bertunang. Saya berasa lega kerana saya sudah boleh berhenti memikirkan cadangan saya itu.

Saya mula berkenalan dengan ramai lelaki lain dengan tujuan untuk berkahwin. Semasa fikiran saya kacau disebabkan baru putus cinta, saya call dia dan bertanya boleh lagikah dia pertimbangkan semula hasrat nya dulu iaitu untuk memperisterikan saya. Tapi dia tidak memberikan apa-apa jawapan. Saya menganggap saya telah ditolak. Pada waktu ini dia telah putus tunang. Sebab itu saya berani hubungi dia semula.

Sejak itu ingatan saya terhadapnya semakin kuat. Bebrapa kali saya cuba berkawan semula dengan dia tapi terputus.

Sekarang saya mencuba semula sebab dia ada minta pertolongan saya berkaitan kerja. Dia juga banyak bantu saya untuk mendapatkan kerja yang bagus sepertinya. Sekarang kami tolong-menolong dengan agak bagus. Pada 3 dan 4 hari lepas kami luangkan masa berbincang tentang kerja dan juga keluar bersama. Pada waktu itu birthday saya. Tapi tiada yang istimewa dia tunjukkan kepada saya.

Sebelum ni saya pernah beritahu sebab saya menolaknya dahulu. Saya luahkan segala-galanya berkenaan saya tidak berfikiran matang dan soal sibuk belajar. Dia langsung tidak balas apa-apa. Kini pun saya ada bertanya jika dia ada kecil hati dengan say. Dia kata tiada.

Saya sangat berharap untu memiliki dia sebab dia sangat memikat hati saya. Dia seorang yang biasa sahaja. Dai satu-satunya lelaki yang buat saya rasa selesa bersama dengannya.

Saya sudah istikharah dan berdoa.

Soalan saya apa yang patut saya lakukan lagi?

Bilakah patut saya berterus-terang atau tunggu sahaja?

Saya risau dia sudah berpunya. Mohon pandangan tuan/puan yg lebih arif.

Semoga urusan tuan/puan dipermudahkan oleh Allah asbab dari bantuan yg diberikan kepada saya.

Sekian, terima kasih.

Salam.

Dari pemahaman saya, ternyata perjalanan kisah liku percintaan Amira sendiri agak panjang dan penuh dengan dugaan. Apapun, tahniah kami ucapkan kerana masih kekal setia dan berpegang teguh kepada kehendak dan kemahuan hati.

Si dia yang Amira inginkan boleh saya katakan sekarang single dan belum mempunyai sebarang hubungan yang serius. Dari cara layanan dan respons dia sendiri terhadap Amira boleh dikatakan yang dia sendiri sebenarnya berada di dalam fasa mencari dan mengenali. Tetapi berdasarkan kepada pengalaman dirinya yang baru sahaja putus tunang, ada baiknya jikalau Amira sendiri take it slow. Jangan terburu-buru dan jangan terlampau mendesak. Adakalanya si dia masih cuba untuk menerima hakikat dan realiti sebenar tentang apa yang sudah berlaku dan bimbang jikalau tidak kena caranya boleh menjejaskan perancangan asal Amira.

Sedangkan dia sendiri boleh luangkan masa untuk sambutan birthday dan keluar makan bersama Amira, bolehlah saya simpulkan disini yang peluang Amira sebenarnya masih terbuka luas. Mungkin respon si dia semenjak dua menjak ni agak hambar, tetapi sepatutnya Amira lebih memahami keadaannya yang baru melalui pengalaman putus tunang yang bagi kami adalah satu pengalaman yang amat menyedihkan.

Seharusnya apa yang Amira harus lakukan sekarang adalah memberinya ruang untuk dia memujuk dirinya sendiri, jangan letakkan sebarang tekanan atau perkara yang mendalam untuk si dia hadapi. Tunggu sehingga dirinya sendiri mula membuka hatinya kepada Amira. Apabila masanya tiba, Amira sendiri akan sedar yang masanya telah pun tiba dan itulah sebenarnya masa yang paling sesuai untuk Amira luahkan segala yang terbuku di hati. Luahkan kasih sayang, kisah benar, pengakuan, perasaan sedih, perasaan gembira dan segalanya. Dengan cara ini si dia sebenarnya akan lebih menghargai segala penat lelah dan usaha Amira sendiri selama ini. Ini sebenarnya bagus sebagai satu titik permulaan di dalam melayari bahtera perkahwinan kelak insyaAllah.

Moga dipermudahkan dan harapnya niat ini direstui.

Jul 16, 2019 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Dapatkan Semula Si Dia Yang Tawar Hati.

Nama: Azri Anuar

Jantina: Lelaki

Hi saya ada msalah tentang percintaan. Sebenarnya saya baru lps break dgn girlfriend saya disebabkan tawar hati. Saya perlukan tips utk dapatkan girlfriend saya balik yg sudah tawar hati. Bnyk cara sdh saya lakukan utk dptkan dia kembali tpi tk berhasil. Ex-girlfriend saya ni jenis klau dia kata A tu A la tiada pilihan lain dah. Tpi saya masih sayang dkt dia saya hnya mampu berharap utk dptkan dia blik dan tidk putus asa. Saya merancang utk berkawan dgn ex-girlfriend saya kembali dan pikat hati dia kembali. Adakah doktor cinta rasa saya boleh dapatkan dia kembali? Klau boleh tolong beri tips utk saya pikat kembali bekas kekasih saya itu. Saya harap doktor cinta balas dgn cpt.

Salam. Benda tawar hati ni susah sikit. Kalau betul dah tawar hati level yang paling tawar, kadangnya buat apa sekalipun susah sangat untuk kembali terpaut. Tapi ini tak bermaksud yang kita patut give up dan tak mencuba langsung. Cinta tak boleh give up. Kena cuba habis baik.

Pertamanya, cuba ingatkan balik tentang segala kenangan diantara korang berdua. Semua kenagan manis, pahit, sedih semua tu cuba ingatkan balik. Biar memori dia yang lakukan kerja supaya dia sendiri sedar semua effort yang dia dah letak untuk hubungan tu selama ni bukanlah satu benda yang patut dipersiakan.

Kedua, cuba pikat dan flirt balik si dia seperti awal di perhubungan dulu. Kalau dulunya masa mula berkenalan bagi hadiah teddy bear, maka kali ni cubalah buat semula benda yang sama. Memori kadangnya boleh jadi faktor yang sangat kuat.

Harap cukuplah dahulu 2 tips. Moga dipermudahkan!

Jul 12, 2019 | Posted by in Percintaan | 0 comments

Cinta 2 Tahun Lepas, Adakah Berputik Kembali? Atau Hanya Syok Sendiri?

Nama: Siti

Jantina: Perempuan

Hi,saya nak tanya sikit ni,ex bf saya dh break ngan saya lebih kurang 2 tahun lalu,tapi tahun ni kitaorang sama kelas,dan saya perasan yang dia mcm nak dekat2 ngan saya dan tadi dia try duduk sebelah saya (tp sekejap je),saya mcm terkejut pastu buat x tahu je and try berlakon tengah ckp dengan kawan saya,profile insta saya pun ada jugak gambar yg dia like,maksudnya apa ya

Boleh tolong terangkan?

Terima kasih, 🙂

Hi.

Perkara yang lepas jangan dikenang. Situasi yang Siti hadapi ni amatlah sesuai untuk kami gunakan ayat ni. Dah 2 tahun berlalu tapi masih menaruh harapan. Jelas kat sini yang Siti sendiri masih menyimpan sedikit perasaan kat ex Siti tu. Kalau benar dan yakin dan pasti yang dia dah jadi ex, takkan ada sikit pun perasaan yang macam Siti gambarkan tu. Kalau betul Siti dah move on, takkanlah Siti boleh terperasan dengan tingkah lakunya yang semakin mendekati dan jugak perbuatannya di laman sosial? Jelas sekali Siti sendiri belum move on.

Tapi beware dan tolong berjaga-jaga. Ada kalanya lelaki ni hanya nak bersikap normal dan baik terhadap semua orang. Mungkin apa yang dilakukannya tu hanyalah sikapnya yang sebenar terhadap semua orang dan Siti sendiri yang perasan?

Tanya diri Siti sendiri, masihkah Siti memendam perasaan lama? Atau Siti hanya syok sendiri?

Hanya Siti yang boleh bagi jawapan.

Apr 23, 2015 | Posted by in Percintaan | 1 comment