15 December 2019

Aku Biadap, Cemburu Dan Kuat Merajuk. Patutkah Aku Diberi Peluang Kedua?

Nama: Shifaa

Jantina: Perempuan

Hi doktor cinta. Saya baru je putus dengan partner sebab sikap saya yang kadang kadang biadap, cemburu, merajuk. Dulu dia selalu sabar dengan saya. Kalau saya minta putus, he will try to refuse and hold onto me. Tapi malam tadi, semua dah berakhir. Dah tiga hari dia ignore ws saya. Saya cuba untuk minta maaf dan explain this and that, tapi dia tak respond to any of my chats. He remove his dp ws yang ada dengan saya and my photos dekat his soc med semua habis dia remove. Because once i said to him, bagi kata putus by giving me any hint, nak atau taknak, perlukan saya lagi ataupun tidak, give me a hint. By removing my photos on your ig, removing our photo together on your dp ws, bukan dengan leave me hanging mcm ni dengan satu chat dari dia pun saya tak terima. Saya sayang dia. Saya nak ubah balik keadaan kami. Tapi sebab dia dah fedup dengan saya, dia dah tak perlukan saya. I dont think what im going to do is gonna workout, kan? But still, I need your help. Please.

Hai!

Terkadang kita lupa dengan apa yang ada depan mata dan terima seseorang seadanya. Kalau dulu dia sabar, memahami dan selalu berusaha dan terima keadaan Shifaa seadanya, kami tak rasa perlu untuk buat dirinya tidak selesa dengan perangai Shifaa tu.

Lelaki juga insan yang boleh merajuk dan tawar hati. Kalau merajuk, masih lagi ada peluang untuk dipujuk dan dipikat semula hatinya. Tetapi kalau betul-betul sudah tawar hati dan sudah muktamad dengan pilihan hati, inilah keadaan yang paling sukar untuk diperbaiki. Sukar mungkin, tak masuk akal jugak mungkin. Lelaki, juga seperti perempuan, punyai hati dan perasaan. Inilah bahagian yang jarang perempuan ambil berat kerana asyik fokus kepada dirinya sendiri berbanding orang lain di sekeliling.

As of now, mungkin perlu bagi dirinya peluang untuk cool down dan cuba slow talk balik bila nampak macam dia dah tenang sikit. Kalau kena dengan caranya mungkin ada peluang. Tapi kalau betul dah sampai tahap yang parah, well sorry to say maybe Shifaa just have to move on.

Kami doakan yang terbaik and again, jadilah matang and stop with all this childish behavior, such as sikap biadap, cemburu and merajuk dalam perhubungan. It is not healthy.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *