23 January 2020

Nak Kahwin Tetapi Belum Bersedia. Sanggupkah Anda?

Nama: Aishah

Jantina: Perempuan

Maaf bertanya, saya suka pada seorang lelaki dan saya telah mengajaknya untuk berkahwin, namun dia menolak. Alasannya adalah dia tidak bersedia.

Tapi saya tetap inginkan dia menjadi suami saya. Kami berkenalan di facebook dan tak pernah Berjumpa. Saya hanya melihat dia di facebook dan dia tak pernah melihat wajah saya.

Ketika saya mengungkapkan perasaan cinta pada dia, dia menyatakan diajuga mencintai saya, namun tidak bersedia untuk berkahwin. Apa yang perlu saya lakukan? Saya inginkan dia.

Salam.

Jodoh rahsia tuhan. Bunga bukan sekuntum. Kumbang bukan seekor.

Sedangkan muka pun tak pernah nampak takkanlah sanggup ambik risiko untuk kahwin dan mulakan keluarga. Tak masuk akal untuk ajak berkahwin sedangkan belum lebih mengenali satu sama lain. Sangat tak masuk akal. Gila mungkin.

Kalau si dia pun asyik mengelak dan tak menunjukkan sebarang kesungguhan, maknanya betullah dia tak serius dan tak mahu ke arah alam perkahwinan.

Saya cadangkan keluar dan mengenali orang secara fizikal, bukannya facebook. Kenal hati budi masing-masing dahulu dan fikir masak-masak bersama sebelum berkahwin. Berkahwin bukan perkara yang mudah dan ternyata perkahwinan adalah rumit tetapi membahagiakan jikalau kena dengan caranya.

All the best!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *